Error
  • The template for this display is not available. Please contact a Site administrator.

Σε τι οφείλεται η μόλυνση του αέρα;

Η ανάπτυξη της βιομηχανίας, η χρήση του αυτοκινήτου, ακόμα και οι… αγελάδες, μπορούν να μολύνουν τον αέρα που αναπνέουμε. Πώς επηρέασε η εξέλιξη της βιομηχανίας το περιβάλλον; Ποιες οι συνέπειες για τον άνθρωπο και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε; Όλα αυτά σε αυτό το μικρό και ενδιαφέρον animated infographic.

Κατσαρίδες, μυρμήγκια και λοιπά: Απεντόμωση - Απολύμανση!

apentomwseis

Κατσαρίδες, μυρμήγκια, ποντίκια. Οι ανεπιθύμητοι αυτοί επισκέπτες σηματοδοτούν την έναρξη του καλοκαιριού, καθώς μπορούμε να πούμε πως πραγματικά είναι η εποχή τους!

Κανείς δε θέλει να θυμάται αλλά ούτε και να επαναλάβει το κυνηγητό μέσα στο σπίτι , όταν κάποιο βράδυ (συνήθως) ανακάλυψε πως συγκατοικεί με κάποιο από τα παραπάνω .

Τα κατσαριδοκτόνα πολλές φορές δεν αρκούν καθώς μερικές φορές μπορεί να λούσουμε κυριολεκτικά την κατσαρίδα με ένα μπουκάλι και να διαπιστώσουμε πως αυτή συνεχίζει να κόβει βόλτες εντός του σπιτιού. Σίγουρα η καθαριότητα και η ασφαλής απολύμανση του χώρου παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Οπότε σαν προληπτικό μέτρο οφείλουμε να διατηρούμε το σπίτι καθαρό, να σφουγγαρίζουμε συχνά για να απομακρύνουμε τυχόν κατάλοιπα ειδικότερα σε κουζίνα και μπάνιο με κάποιο απολυμαντικό υγρό, να μην αφήνουμε άπλυτα πιάτα εδώ κι εκεί ή να στοιβάζονται στο νεροχύτη και φυσικά να πετάμε πολύ συχνά τα σκουπίδια μας.

Αν το σπίτι μας, η επιχείρησή μας και γενικότερα οι εγκαταστάσεις μας αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλο πρόβλημα, μπορούμε ιδανικά να καταφύγουμε σε κάποιο ειδικό συνεργείο απολυμάνσεων και απεντομώσεων, το οποίο χρησιμοποιώντας με ασφάλεια τα κατάλληλα σκευάσματα, θα μας απαλλάξει μια και καλή από κάθε ανεπιθύμητο επισκέπτη. Παράλληλα ένα εξειδικευμένο συνεργείο μπορεί να αναλάβει τη σωστή συντήρηση και το συστηματικό καθαρισμό του κτιρίου, ώστε να μη χρειαστεί να ξαναβρεθούμε μπροστά σε κάποια δυσάρεστη έκπληξη.

Αν πάλι θέλουμε να διαχειριστούμε το πρόβλημα μόνοι μας πρέπει να έχουμε κατά νου πως η χρήση εντομοκτόνων πρέπει να γίνεται με προσοχή και φειδώ. Γενικότερα όλα τα εντομοκτόνα σπρέι είναι επικίνδυνα τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τη φύση γενικότερα, οπότε μπορούμε να καταφύγουμε σε μικρές «οικολογικές λύσεις» που δίνουν αποτελέσματα στην απεντόμωση:

Για τα μυρμήγκια, ρίξτε λίγο λάδι λεβάντας στο δρόμο τους και κόκκινο καυτερό πιπέρι στις φωλιές τους. Θα κάνετε πολύ καιρό να τα ξαναδείτε.

Άλλος τρόπος είναι να ανακατέψετε βόρακα με ζάχαρη και να βάλετε το μίγμα στους χώρους όπου συχνάζουν τα μυρμήγκια και στα περάσματά τους. Αν το πρόβλημα επιμένει δοκιμάστε την τελευταία εναλλακτική που είναι το ξύδι, το ποίο τα θανατώνει επιτόπου.

Για τις κατσαρίδες χρησιμοποιήστε φλούδες από αγγούρι. Η μυρωδιά του αγγουριού είναι ιδιαίτερα απωθητική για τις κατσαρίδες κι αποτελεί μια παλιά κλασσική λύση. Εναλλακτικά σ χώρους όπου μπορεί να υπάρχουν κατσαρίδες βάλτε βόρακα, είτε μόνο του, είτε με ζάχαρη, όπως είπαμε και για τα μυρμήγκια, για να τις προσελκύσει.

Μπαταρίες και ανακύκλωση.

Πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση μπαταριών; Δε μπορείτε να φανταστείτε πόσες χημικές ουσίες απελευθερώνονται στο έδαφος, αν απλώς επιλέξετε να πετάξετε αντί να ανακυκλώσετε μια μπαταρία. Δείτε τις όλες εδώ:

Μελίγκρα – βιολογική αντιμετώπιση.

Meligkra

Ένα ιδιαίτερο πρόβλημα που μαστίζει τα φυτά μας ειδικότερα κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, είναι αυτοί οι μικροί πράσινοι (συνήθως) επισκέπτες που δεν αφήνουν τον κήπο στην ησυχία του.
Η μελίγκρα ή αλλιώς Αφίδες είναι ο πλέον συνηθισμένος εχθρός των φυτών κι έχουν καταγραφεί περισσότερα από 4000 διαφορετικά είδη αυτής.
Η πιο συνηθισμένη δραστηριότητα της μελίγκρας είναι να εγκαθίσταται κυρίως πάνω στα τρυφερά στελέχη του φυτού (βλαστούς, μπουμπούκια) και να αποζυμά τους χυμούς τους.
Οι μελίγκρες εκτός από ορισμένα είδη δε διαθέτουν φτερά, όμως οι φτερωτές μπορούν να μεταφέρονται πολύ πιο εύκολα από φυτό σε φυτό προκαλώντας εκτεταμένη ζημιά σε περισσότερα φυτά. Με την απορρόφηση των υγρών του φυτού, οι βλαστοί και τα φύλλα συστρέφονται ενώ δημιουργούνται και στίγματα. Το χαρακτηριστικό κολλώδες υγρό που εκκρίνουν είναι η ιδανική βάση για την ανάπτυξη ενός μύκητα που είναι γνωστός ως «καπνιά» και που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ζημιά, ενώ επίσης για να κατορθώσουν να απορροφήσουν τα υγρά του φυτού, εισάγουν σε αυτό μια χημική ουσία η οποία μπορεί να ξεράνει το φυτό μας.
Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά χημικά σκευάσματα που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. Αν μας προβληματίζει η χρήση χημικών και οι επιδράσεις τους σε άλλους ζωντανούς οργανισμούς, μπορούμε να καταφύγουμε σε πιο οικολογικές λύσεις όπως είναι η παρασκευή του παρακάτω μείγματος:

Νερό-Οινόπνευμα-Σαπούνι

Θα χρειαστούμε:

1 λίτρο νερό
2 κουταλάκια του γλυκού καθαρό οινόπνευμα
1 κουταλάκι του γλυκού υγρό πράσινο ή λευκό σαπούνι.

Σε έναν ψεκαστήρα τοποθετούμε 1 λίτρο νερό και μέσα διαλύουμε το πράσινο σαπούνι και το οινόπνευμα. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί το σαπούνι και η σύσταση του διαλύματος να γίνει ομοιογενής. Αν δε βρούμε υγρό πράσινο σαπούνι μπορούμε να τρίψουμε το παραδοσιακό πράσινο σαπούνι στον τρίφτη, αλλά το νερό μας θα πρέπει να είναι πολύ ζεστό ώστε να διαλυθεί πολύ καλά και φυσικά μόλις ετοιμάσουμε το διάλυμα θα πρέπει να περιμένουμε να κρυώσει.
Και στις δύο περιπτώσεις ψεκάζουμε τακτικά (1-2 φορές την βδομάδα) τα προσβεβλημένα φυτά και συνεχίζουμε για λίγο καιρό βλέποντας παράλληλα την πορεία του φυτού.

Ενεργειακές απώλειες: Οικολογία και θερμογραφία με θερμοκάμερα.

thermokamera

Χειμώνα – καλοκαίρι είναι αναγκαία η αποτελεσματική θέρμανση και ψύξη του χώρου μας. Τι γίνεται όμως όταν αυτή δεν είναι αποτελεσματική;

Αντί να βιαστούμε να τα ρίξουμε όλα στην απόδοση του air condition ή των θερμαντικών σωμάτων, καλό είναι να σκεφτούμε πρώτα: Πόσο καλά μονωμένος είναι ο χώρος μας;

Είναι εντυπωσιακό το να δει κανείς τη θερμότητα που διαφεύγει εκτός χώρου, όταν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα κουφώματα και η κατάλληλη μόνωση. Για παράδειγμα το χειμώνα στην ουσία είναι σαν να θερμαίνουμε προσωρινά το χώρο μέχρι να κλείσουμε τη θέρμανση, θερμαίνοντας μαζί και τον αέρα εκτός σπιτιού. Έτσι για να διατηρήσουμε τη ζέστη αφήνουμε περισσότερη ώρα ανοικτά τα θερμαντικά σώματα, καταναλώνοντας περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα και χρήμα, το οποίο πάει χαμένο κάνοντας κακό στο περιβάλλον.

Μερικές φορές είναι πραγματικά δύσκολο να υπολογίσουμε μόνοι μας τις ενεργειακές απώλειες ενός χώρου. Η μόνη σίγουρη μέθοδος που μας παρέχει ακριβή στοιχεία για το που εντοπίζονται αυτές οι απώλειες και σε τι βαθμό βρίσκονται, είναι το θερμογράφημα.

Η θερμογραφια γίνεται με τη βοήθεια ειδικών συσκευών, που ονομάζονται θερμοκαμερες, οι οποίες μετατρέπουν την ανακλώμενη θερμική ενέργεια των τοίχων, των κουφωμάτων, των σωληνώσεων κ.λπ. σε εικόνα (θερμογράφημα), απεικονίζοντας τις θερμές και ψυχρές ζώνες. Με τη χρήση ειδικού λογισμικού υπολογίζεται ο βαθμός της απώλειας, το ποσοστό υγρασίας, τα σημεία απώλειας, οι πιθανές βλάβες σωληνώσεων, όπως επίσης μπορεί να υπολογιστεί κ το πάχος του μονωτικού υλικού που χρειάζεται ανάλογα με τη κατασκευή ώστε να εξαλειφθεί το πρόβλημα. Επειδή είναι μια εξαιρετικά ωφέλιμη μέθοδος που θα σας εξοικονομήσει χρήμα, χρόνο, αλλά και θα σας αποτρέψει από προσωρινά «μπαλώματα», είναι καλό να προνοήσετε από νωρίς ώστε το χειμώνα να απολαμβάνετε τη ζέστη χωρίς να πετάτε τα λεφτά σας επιβαρύνοντας το περιβάλλον.